hördes på långt håll när dom kom

Det känns väl OK stabilt. Inte helt stumt, det flexar lite i själva kofångaren om man rycker i den. Beror väl delvis på att den vilar mot kofångaren i stängt läge. Vet inte riktigt om jag skulle hänga på mycket mer än själva reservhjulet.
Så länge det är samma bultcirkel så tror jag nog att man kan få på lite större däck men då kommer nog sikten bakåt genom bakrutan att försämras en del. Redan med original reservhjul så skyms sikten.niva-2121 skrev: ↑11 maj 2019 08:24När jag, för några år sedan hos LADA Skandinavien kollade in samma "swing away" som du monterat, gjorde jag bedömningen att större reservhjul än originaldimensionen inte tilläts montering.
Stämmer det?
Jag monterade därför i stället en "swing away" från en Chevrolet S10 Blazer.
Det är inte bara snyggt med reservhjulet bak.
Man får en bättre viktfördelning över axlarna.
Chevans bultcirkel stämmer inte med Nivans, så jag fick flytta 2 av pinnskruvarna.wadsbo skrev: ↑18 maj 2019 17:39Så länge det är samma bultcirkel så tror jag nog att man kan få på lite större däck men då kommer nog sikten bakåt genom bakrutan att försämras en del. Redan med original reservhjul så skyms sikten.niva-2121 skrev: ↑11 maj 2019 08:24När jag, för några år sedan hos LADA Skandinavien kollade in samma "swing away" som du monterat, gjorde jag bedömningen att större reservhjul än originaldimensionen inte tilläts montering.
Stämmer det?
Jag monterade därför i stället en "swing away" från en Chevrolet S10 Blazer.
Det är inte bara snyggt med reservhjulet bak.
Man får en bättre viktfördelning över axlarna.
Så har jag fått göra för att "överbevisa" vissa besiktningstekniker om att det, på en viss annan liten fransk bil SKA finnas ett visst spel i styrväxeln.rid54 skrev: ↑15 apr 2020 20:29Ang framhjulslagren tror jag att man ska försöka hålla sig i närheten av det som beskrivs i verkstadshandboken och inte låta sig påverkas av vad ungdomliga besiktningsoperatörer tycker om framhjulen och lagerspelet. De (besiktningspersonalen) tycks vara mest hemma med "enhetslager" eller vad de nu heter; nån form av icke-justerbara dubbla kullager som är vanliga nuförtiden. Även seriösa verkstäder kan missa hur det funkar, och göra olämpliga åtgärder når hjullagren är inblandade. Till slut kanske vi Nivägare måste skriva ut text och bild från handboken om framhjulen och ha med vid besiktning.
Som jag har upplevt det, så är bromsbeläggen fram rätt "tajta" i sina styrningar och kan bli dramatiskt snedslitna pga att de liksom kärvar i ena änden. I och med att bromsoket har interna förbindelser mellan kolvarna, kan det bli så att ena änden rör sig lätt och slits mer när man bara kör omkring och "driftbromsar" lite lätt, medan den andra änden kärvar och bromsar kolvens rörelse i sin ände, så det belägget kommer att slita snett. Det finns liksom ingen mekanism som tvingar bromsklossen att röra sig "parallellt" med skivan. Till slut är belägget (klossen) slut i ena änden medan det är 5-8 mm kvar i andra änden. Då brukar det börja låta illa (skrapläten) om hjulet. Troligen skulle man kunna få ut mer av sina belägg om man vände dem efter 4000 mil... (alltså bytte plats vid resp. hjul mellan yttre och inre belägg, beroende på hur de ser ut, så klart).