Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Behöver du tips eller hjälp? Ställ din fråga här.
Grinolle
Inlägg: 164
Blev medlem: 18 okt 2015 23:44
Ort: Östernärke

Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Grinolle » 29 jun 2019 19:31

Tjenamors!
Även Niva Urban årsmodell 2016 rostar, om nu någon skulle ha haft en annan uppfattning. Nu är det ingen fara (än) men jag har hittat några punkter som jag vill åtgärda. Därefter vill jag på bästa sätt "konservera" den rost som redan är på väg på svåråtkomliga ställen.

Min bil (Lada 4x4 Urban 2016 med 1400 mil på mätaren) har inte innerskärmar.

1. Jag har lite rost i skarv mellan tak och A- respektive C-stolpe.
2. Det finns ytlig rost i form av ytterst små prickar längst ner framför de bakre hjulhusen (klassiskt ställe, blästrat av framhjulen? Jag har svårt att tro att det kommer inifrån, för det är värre en bit in på plåten än precis vid hjulhuskanten).
3. Minimalt med rost i dörrarnas och bakluckans nederkant, skarv och hål för avrinning.
4. Bekräftad ytlig rost invändigt mellan inerskärm och skärmkant på höger sida (såg det när jag plockade bort plastluckan på höger sida i bagagerummet). Jag skriver "bekräftad" eftersom jag förutsätter att det ser precis likadant ut på vänster sida, men där har jag inte kollat.
5. I ett av hjulhusen har rostskyddsmassan flagnat, och lämnat plåten ren, vilket lett till ytlig rost.

Jag ska montera innerskärmar i plast fram och bak, samt skärmbreddare (som täcker del av hjulhuskanten). Jag undrar hur man gör detta bäst/enklast. Finns det några nylonbultar man kan montera innerskärm och skärmkamt med för att slippa dra i en självgängande metallskruv som skaver bort rostskyddet och ger rosten nya ställen att gnaga på?

För de befintliga ytliga rostskadorna på punkt 4 och 5 ovan funderar jag på att lacka med hammarlack (eventuellt även ut- och invändigt punkt 1). I hjulhusen kommer ju som sagt monteras innerskärmar i plast, så att det inte kommer finnas någon "mjuk" rostskyddsmassa där bör ju inte spela någon roll. Hammarlack ska ju innehålla zink, och inte kräva någon grundfärg.
Tänker jag rätt?

För punkt 2 tänkte jag slipa ner, lägga rostskyddsprimer/rostätare som grund och sen hammarlack och body.
Vad tror ni om det?

Därefter vill jag behandla A- och B-stolpar, nederkant dörrarnas och bakluckans insidor, skarven invändigt mellan alla fyra innerskärmar och skärmkanter samt trösklarna med något riktigt bra krypande rostskyddsmedel, för att "konservera" så mycket som möjligt.
Men vad ska man använda för medel?

Okej, tycker ni att min plan låter vettig? Kommer det göra någon skillnad?

Om jag inte hade hittat några rostproblem på bilen så skulle jag ha låtit göra en professionell rostskyddsbehandling för att stärka upp rostskyddet. Men när det nu redan börjat rosta (om än ytligt) här och där känns det som bortkastade pengar. Resonerar jag någotsånär vettigt?

Anders Olsson
Niva igen, denna gång en svart Urban.

Användarvisningsbild
rid54
Inlägg: 1240
Blev medlem: 20 apr 2012 16:25
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av rid54 » 29 jun 2019 22:01

Under en period fanns på svensksålda Nivor en sorts tillägspaket, "Sverigepaketet", som innefattade innerskärmar och förstärkt rostskydd. Om din bil inte har detta paket, skulle jag rekommendera en proffsbehandling. Det är dyrt, men de brukar gå in i hålrum och ställen som man själv kan missa eller inte orka med, samt att hela processen grundar sig i en ordentlig rengöring som inledning. Det du nämner i punkt 2 är nog klassiskt och där är det nog "gör-det-själv" som gäller, i form av stålborstning, primer och nån form av ytlackering. Jag har gått över dessa ytor ett par gånger efter sommarkörningar på grusvägar i Lettland; roterande stålborste, rostskyddsprimer och nån tålig lackfärg brukar vara påkallat. Vad gäller punkt 1 är jag lite osäker. Jag har haft det på min bil också och jag gjorde det på klassiskt sätt - rostskrap + primer + lack. Min bil är mörkt grön, så jag bättrar med svart - det syns knappt skillnad, men originallacken finns säkert att få tag i.
/Rickard
Niva 2011; "Grodan" (Vardīte)
Lada 2107 från 1984; "Olga" (såklart...)
Volvo TL 22 (935)

Grinolle
Inlägg: 164
Blev medlem: 18 okt 2015 23:44
Ort: Östernärke

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Grinolle » 29 jun 2019 22:29

I Sverigepaketet ingick om jag inte missminner mig dragkrok, extra rostskydd och plastinnerskärmar. Min bil har dragkrok, men inga plastinnerskärmar och säkert inget extra rostskydd heller! :D

Okej, du förordar en proffsbehandling ändå. Det finns ju lite olika sådana, någon särskild som rekommenderas?

Törs man hoppas på att en sådan behandling stoppar upp den rost som redan fått (ytligt) fäste?

Anders Olsson
Niva igen, denna gång en svart Urban.

Användarvisningsbild
rid54
Inlägg: 1240
Blev medlem: 20 apr 2012 16:25
Ort: Vallentuna
Kontakt:

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av rid54 » 29 jun 2019 22:43

Jag har låtit behandla min Niva hos "Täby Rostskydd", där man faktiskt har en Lada-auktorisation, oväntat nog. Behandlingen verkar koncentrerad kring underredet, hjulhusen och hålrum (dörrar, balkar etc), men inte nåt vad avser ytterskalet (de ställen du nämner). Min förhoppning har varit att det åtminstone inte ska komma rost inifrån, som man inte ser innan den gör ett hål, ungefär. Det man ser utifrån kan man ju angripa på egen hand. Det är ju svårt att säga om det har blivit rätt resultat, eftersom bilen i fråga ännu inte är 10 år ( en 2011), men det känns lite tryggare inför framtiden.
/Rickard
Niva 2011; "Grodan" (Vardīte)
Lada 2107 från 1984; "Olga" (såklart...)
Volvo TL 22 (935)

Grinolle
Inlägg: 164
Blev medlem: 18 okt 2015 23:44
Ort: Östernärke

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Grinolle » 29 jun 2019 22:59

Näe, det som sitter utvändigt får jag ju ta tag i själv. Det är skarvarna mellan stolpar och kaross, skarv (invändigt) mellan hjulhus och skärmkant, balkar och hjulhus jag tänker på.

Nå, jag får kolla med några firmor i närområdet som pysslar med detta. Tack för tipsen!

Anders Olsson
Niva igen, denna gång en svart Urban.

Maskirovka
Inlägg: 104
Blev medlem: 03 nov 2018 09:21

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Maskirovka » 30 jun 2019 07:36

man kan ju göra rostskyddsbehandlingen själv, sedan ska den ju upprepas relativt regelbundet för bra skydd, så det är en fördel att göra det själv

punktbläster är inte fel för att få bort rosten och sedan rostskyddsfärg och lack

PEK
Inlägg: 99
Blev medlem: 24 okt 2013 14:50
Ort: Nacka

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av PEK » 30 jun 2019 16:49

Bra eller inte men jag har låtit behandla min Niva med linolja, ska in på uppföljningsbehandling i sommar. Min bil har sverigepaketet men såg ganska ”röd” ut under efter ett par år. Om linolja är bra eller dåligt vet jag inte men det är väl i alla fall ett klassiskt rostskydd, underredet ser finare ut idag och bilen luktar gott ett bra tag efter behandling!
Grön Niva -13

Användarvisningsbild
jordmannen
Inlägg: 101
Blev medlem: 14 maj 2018 10:33

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av jordmannen » 21 jul 2019 00:37

Min Niva från 85 har varit behandlat på hela underredet sedan ny, troligtvis även förbättrad genom åren.
Den har lite rost I hjulhusen och en del i bakkant vid de bakre hjulhusen. Detta pga. Grusstänk mm. Som förstör rostskyddsbehandlingen.

Under och i trösklarna så är den dock helt rostfri. Detta visar hur bra en ordentlig behandling skyddar.
Jag är i färd att reparera rosten i hjulhusen. Argumentera gärna emot om ni vill, men min metod består av att först blästra helt rent från rost, sedan eventuellt (ibland) någon grund/primer.
Sedan kör jag på ett tjockt lager hammarlack som får torka och efter det ett tjockt lager underredsmassa, helst fiberförstärkt.
Jag tror på att göra det så tätt mot fukt och syre som möjligt. Hammarlacken är väldigt tät i sig och förblir lite elastisk, vilket sprickor bra.

swelada
Inlägg: 309
Blev medlem: 15 dec 2008 23:39

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av swelada » 21 jul 2019 07:32

Linoljebehandling brukar vara effektivt för att stoppa rost på bilar som börjat rosta.

Rostdoktorn i Karlskoga, samt Kraftoljan på Ekerö är två företag som är specialiserade på linoljebehandlingar.

http://rostdoktorn.se/

https://www.kraftoljan.se/

niva-2121
Inlägg: 1558
Blev medlem: 17 okt 2011 09:48
Ort: Åkers styckebruk

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av niva-2121 » 21 jul 2019 08:28

Jag köpte ju min Ludmilla något begagnad.
Säljaren var en man som jag, fortfarande, har det största förtroende för.
Grundat på de bilar jag sett honom äga sedan bortåt fyrtio år tillbaka.
Han hade underredsbehandlat bilen så noga att jag själv inte hade kunnat göra det bättre, än mindre hade något rostskyddföretag förmått det.
Liiiiite jobbigt när jag förändrade Lumillas höjd över markplanet och "förbättrade" länkarmarna bak, jag menar med "kladdet".
Vet inte vad han hade behandlat Ludmilla med under, men medlet påminde om det kuggväxelfett för entreprenad/grävmaskiner jag själv behandlat några bilar med. Orsaken till detta senare var att jag av en granne fick en kartong med 12 sprejburkar kuggväxelfett, som hade "blivit över" när man städade av en byggarbetsplats efter fullbordat bygge.

Trösklarna/sidobalkarna på Ludmilla försåg/kläddes med 5 mm aluminium i avsikt att förhindra angrepp från skogens illasinnade fasta innevånare.
Skydden monterades med "popmuttrar" från Biltema. Detta gjorde att skydden kunde demonteras för riktning och sanering under.
Likaså monterades en bakåt förlängd Nordic Part-skyddsplåt. Förlängd så den även skyddade bakre knutkorset. Även den i framkant infäst med Biltemas "popmuttrar" så den var möjlig att enkelt demontera(för byten av drivaxlar, dammskydd/damasker och nedre "A"-armar).

Men vad som inte gick att (rost-)skydda var karosskarvarna.
Sålunda rostade Ludmilla i takets övergångar mot A-, B- och C-stolparna samt vid några andra karosskarvar.
Jag trodde att Ludmillas matta NATO-gröna lack skulle skydda bättre, eftersom den lacken var lagd ovanpå den urskrungliga mörkgröna lacken.
Men tji fick jag.
Trots att Ludmilla under sin dåtillsvarande levnad tvättats regelbundet och vilat ut mellan strapatserna i skogen ren och fin i väl ventilerat varmgarage.
När hon bortåt sex år gammal lämnade mig för ny husse fanns, vad jag kunde se, inga rostangrepp under. Endast de ovan beskrivna karosskarvarna.
Forumsponsor

proxim
Inlägg: 28
Blev medlem: 14 mar 2016 17:17
Ort: Degerfors

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av proxim » 21 jul 2019 13:57

Min mammas förra toyota en -03a som gått ca 15000 mil (den är min nu:), har hon haft inlämnad på linoljebehandling vartannat år. Jag har inte krupit runt under hela men sett dett mesta av den bakre delen av underredet eftersom jag monterat ett drag på den. Någon rost har jag inte sett till under, så det känns som en bra investering med linolja :)

Grinolle
Inlägg: 164
Blev medlem: 18 okt 2015 23:44
Ort: Östernärke

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Grinolle » 21 jul 2019 18:06

Tack för många bra svar!

"Popmutter", är det såna här?: https://www.biltema.se/verktyg/handverk ... 2000016802

Anders Olsson
Niva igen, denna gång en svart Urban.

niva-2121
Inlägg: 1558
Blev medlem: 17 okt 2011 09:48
Ort: Åkers styckebruk

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av niva-2121 » 21 jul 2019 20:14

Grinolle skrev:
21 jul 2019 18:06
Tack för många bra svar!

"Popmutter", är det såna här?: https://www.biltema.se/verktyg/handverk ... 2000016802

Anders Olsson
Stämmer bra det.(fast jag har visst ett eget namn på muttrarna) :lol:
På förekommen anledning vill jag informera om att de endast duger på/i metallplåt - IIIIIIIINTE i plast(bumpers). :cry:
Forumsponsor

Grinolle
Inlägg: 164
Blev medlem: 18 okt 2015 23:44
Ort: Östernärke

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Grinolle » 21 jul 2019 22:24

niva-2121 skrev:
21 jul 2019 20:14
Stämmer bra det.(fast jag har visst ett eget namn på muttrarna) :lol:
På förekommen anledning vill jag informera om att de endast duger på/i metallplåt - IIIIIIIINTE i plast(bumpers). :cry:
Ahh, det var bra info, jag tänkte att jag skulle kunna montera innerskärmar med dem, men då vet jag att det inte är någon bra idé!

Mvh! Anders Olsson
Niva igen, denna gång en svart Urban.

Maskirovka
Inlägg: 104
Blev medlem: 03 nov 2018 09:21

Re: Rostskydd, förebyggande samt montera innerskärmar

Inlägg av Maskirovka » 22 jul 2019 09:11

någon som gör rostskyddet sjävl och har koll på alla ställen man ska i med ex linolja?

Skriv svar